Ontdek onze 7 herenpakken tips voor trouwgasten

Ontdek onze 7 herenpakken tips voor trouwgasten

Als je bent uitgenodigd voor een bruiloft, wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Het kiezen van het juiste herenpak kan soms een uitdaging zijn, vooral met alle verschillende dresscodes en stijlen. Om je te helpen er fantastisch uit te zien - zonder de show te stelen van het bruidspaar - hebben we 7 handige tips voor je samengesteld. Ontdek hoe je het beste heren pak kiest en welk pak het meest geschikt is. 

1. Kies voor een donker pak

Een veilige en stijlvolle keuze voor de meeste bruiloften is een donker pak. Denk aan kleuren zoals donkerblauw, antraciet of zelfs zwart. Een blauw pak is bijvoorbeeld een tijdloze keuze die bij vrijwel elke gelegenheid past. Donkere kleuren geven een formele uitstraling en zijn perfect voor zowel avond- als dagbruiloften. Vermijd echter zwart als de dresscode niet heel formeel is, want dit kan soms te veel lijken op wat de bruidegom draagt. Tip: Bekijk ook onze collectie trouwpakken. Hier vind je zowel trouwpakken voor de bruidegom zelf, als voor de gasten. 

2. Moet ik een stropdas dragen?

Een veelgestelde vraag onder trouwgasten is: "Moet ik een das dragen?" Dit hangt af van de dresscode. Bij een formele of "black-tie" bruiloft hoort een das er absoluut bij. Bij een meer casual bruiloft, zoals een strandhuwelijk, kun je de das achterwege laten. Als je besluit geen das te dragen, zorg er dan voor dat je overhemd en accessoires er netjes uitzien, zodat je er toch verzorgd en stijlvol uitziet. Een alternatief voor de klassieke das kan een nette strik of zelfs een pochet zijn.

3. Let op de stof van je pak

De stof van je pak is belangrijk, vooral bij bruiloften die plaatsvinden in warmere maanden of op zomerse locaties. Voor een zomerhuwelijk is een linnen of katoenen pak ideaal (zie ook onze zomerpakken). Deze stoffen zijn ademend en licht, waardoor je er fris uitziet zonder dat je bezweet raakt. In de winter kun je kiezen voor een wollen of een tweed pak, die iets zwaarder zijn en je warm houden tijdens de ceremonie. 

4. Kies een passend pak

Een goed passend pak is belangrijk voor een verfijnde uitstraling. Niets ziet er zo onverzorgd uit als een te groot of te klein pak. Een maatpak is uiteraard de beste optie, maar als dit buiten je budget valt, zorg er dan voor dat je pak op de hoogte bent van de verschillende maten. Daarom hebben we bij onze producten handige maattabellen toegevoegd. Zo vind je altijd een pak met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Zo heb je toch een maatpak, zonder de kosten van een kleermaker. Let op de schouders, de lengte van de mouwen en de broekspijpen. Een perfect passend pak zorgt ervoor dat je comfortabel bent tijdens de bruiloft.

5. Welke kleur pak kies ik?

De kleur van je pak is afhankelijk van de locatie en het tijdstip van de bruiloft. Voor een avondbruiloft zijn donkere kleuren zoals marineblauw of zwart aan te raden. Voor een bruiloft overdag kan een lichter pak, zoals een groen pak of een lichtgrijs pak, juist passend zijn. Probeer de kleuren wit en ivoor te vermijden, aangezien deze kleur meestal gedragen wordt door de bruid. 

6. Vergeet de accessoires niet

Accessoires kunnen je look compleet maken. Denk aan een mooi horloge, een leren riem of een paar nette manchetknopen. Ook een pochet kan je outfit een extra vleugje elegantie geven. Kies accessoires die passen bij de kleuren van je pak en zorg ervoor dat ze niet te overheersend zijn. “Less is more” als het gaat om accessoires, vooral bij een bruiloft, waar je de aandacht niet van het bruidspaar wilt afleiden.

7. Wat als de dresscode informeel is?

Bij sommige bruiloften is de dresscode iets minder streng, en kun je kiezen voor een smart-casual look. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een colbert kunt combineren met een nette chino of pantalon, zonder dat je per se een volledig pak hoeft te dragen. Een goede optie is bijvoorbeeld een groen jasje met een lichte broek. Zorg er wel voor dat je nog steeds netjes gekleed bent; ook bij een informele bruiloft wil je er stijlvol uitzien.

Hoe zit het met schoenen?

Een vaak over het hoofd gezien onderdeel van de outfit is het juiste paar schoenen. Kies voor een paar nette leren schoenen in een donkere kleur, zoals zwart of donkerbruin. Zorg ervoor dat je schoenen gepoetst zijn en passen bij de kleur van je pak en riem. Bij een strandbruiloft/zomerbruiloft kun je eventueel voor lichte loafers kiezen, maar vermijd altijd casual sneakers. Meer weten? De experts van The Garrison helpen je graag verder.