Smart casual outfit dragen? Ontdek onze 7 tips

Smart casual outfit dragen? Ontdek onze 7 tips

Een smart casual outfit samenstellen kan lastig zijn. Je wilt er verzorgd uitzien zonder té formeel over te komen. Hoe vind je de juiste balans tussen netjes en casual? Met deze zeven tips creëer je de perfecte smart casual look.

1. Wat is een smart casual dresscode?

Smart casual is een stijl die zich bevindt tussen formeel en informeel. Denk aan nette kledingstukken zonder dat je er te formeel uitziet, zoals een jasje zonder stropdas of een blouse met een chino. Het draait allemaal om eenvoud, maar met een elegante uitstraling. Dit betekent dat je comfortabele kleding kunt dragen, maar dan wel met een verfijnde touch. Denk bijvoorbeeld aan een blouse gecombineerd met een donkere jeans en nette sneakers/loafers. Een herenpak is niet nodig, maar je kunt wel onderdelen van het pak los dragen. Daarom verkopen wij de onderdelen van de driedelige herenpakken ook los. Zie bijvoorbeeld onze gilets, overhemden en pantalons

2. Begin met de basics: investeer in veelzijdige kledingstukken

Een goede smart casual outfit begint met de juiste basisstukken. Denk aan kleding die je makkelijk kunt combineren met andere items uit je kast. Voorbeelden hiervan zijn een donkere jeans, een nette chino, een blazer of een klassieke blouse. Deze items vormen de basis van je look en kunnen op talloze manieren gestyled worden.

Een blazer/colbert bijvoorbeeld, is een veelzijdig kledingstuk dat zowel bij een casual als bij een meer formele outfit past. Combineer een blazer met een mooie blouse en een nette broek, of trek hem aan over een casual T-shirt en jeans. Je creëert dan een meer ontspannen uitstraling.

Voorbeeld van een smart casual outfit

3. Kan ik jeans dragen voor een smart casual outfit?

Ja, dat kan zeker! Maar let op welke soort jeans je kiest. Voor een smart casual look zijn donkere, onbeschadigde jeans de beste optie. Vermijd gescheurde spijkerbroeken, omdat deze te casual ogen. Combineer je jeans met een nette blouse of een trui en draag er nette schoenen onder, zoals loafers. Jeans zijn vooral handig als je niet té formeel wilt zijn, maar toch verzorgd voor de dag wilt komen. Voeg ook accessoires toe, zoals een mooie riem of een subtiel horloge. Zo maak je de outfit helemaal compleet. 

4. Kies de juiste schoenen

Schoenen spelen een belangrijke rol in het creëren van je smart casual look. Sneakers kunnen, mits goed gestyled, prima binnen deze dresscode passen. Ga voor een minimalistisch paar, zoals witte leren sneakers, en combineer ze met nette kledingstukken, zoals een blouse en een chino. Ook loafers en nette lage schoenen zijn goede keuzes.

Vermijd te sportieve of versleten schoenen, want die doen afbreuk aan de verzorgde uitstraling die je nastreeft. Zorg ervoor dat je schoenen altijd schoon en gepoetst zijn, zodat je er altijd top uitziet. 

5. Werk met lagen voor een veelzijdige look

Een slimme manier om je outfit naar een hoger niveau te tillen, is door te werken met lagen. Draag bijvoorbeeld een blouse onder een trui of een T-shirt onder een blazer; door verschillende lagen te dragen creëer je diepte en textuur in je look, wat zorgt voor een interessant en verzorgd geheel. Lagen maken het ook makkelijker om je outfit aan te passen aan het weer of aan de gelegenheid. Zo kun je overdag een blazer dragen op kantoor en 's avonds je outfit wat meer casual maken, door de blazer uit te doen en alleen een nette blouse aan te houden.

6. Accessoires maken het verschil

Vergeet de kracht van accessoires niet. Een simpele outfit kan direct worden omgetoverd tot een smart casual look met de juiste toevoegingen. Denk aan een mooie leren tas, een subtiel horloge of een opvallende ketting. Accessoires geven een persoonlijke touch aan je outfit en zorgen ervoor dat je er verzorgd uitziet.

Houd het wel subtiel. Te veel accessoires kunnen een rommelige indruk achterlaten en dat wil je juist vermijden. Kies voor een paar goed gekozen items die je outfit versterken, zonder dat je direct de aandacht daar naartoe trekt. 

7. Experimenteer met texturen en prints

Wil je je smart casual look een beetje speelser maken? Werk dan met verschillende texturen en prints. Een zijden blouse gecombineerd met een wollen blazer geeft een rijke uitstraling door het contrast in stoffen. Ook prints kunnen je outfit interessant maken. Denk bijvoorbeeld aan een subtiele streep op je blouse of een geruite blazer.

Let er wel op dat je niet te veel verschillende prints en texturen door elkaar draagt. Houd het stijlvol en ga op zoek naar balans. Een enkele print of een mix van twee texturen kan je outfit al een stuk dynamischer maken, zonder dat het te druk wordt.

Kan ik sneakers dragen voor een smart casual look?

Ja, sneakers kunnen absoluut deel uitmaken van een smart casual outfit, maar dan moeten ze wel netjes en schoon zijn. Witte leren sneakers of minimalistische zwarte sneakers zijn vaak goede keuzes. Draag ze bijvoorbeeld onder een nette broek om een speelse, maar verzorgde look te creëren. Vermijd sneakers met felle kleuren, want dan oogt het te informeel. Meer sneaker tips krijg je ook in ons blog: Kun je sneakers onder een pak dragen?

Smart casual outfit met sneakers

Smart casual in 7 stappen

Smart casual draait om het vinden van de perfecte balans tussen netjes en comfortabel. Investeer in veelzijdige basics, zoals een blazer of een nette broek, en combineer deze met meer casual items, zoals een T-shirt of sneakers. Werk met lagen, kies de juiste accessoires en vergeet niet te experimenteren met texturen en prints. Met deze tips kun je voor elke gelegenheid een smart casual outfit samenstellen, die er stijlvol en elegant uitziet. Meer weten? De experts van The Garrison helpen je graag verder.